Käringöns valborgsmässofirande

Käringöns traditionella valborgsmässofirande skedde i år i Simsons Prästgårds, eller Pangets som den benämns i dagligt tal, ljuvliga trädgård.

Simsons Prästgård byggdes 1877 av pastor August Simson som finansierade bygget med egna medel. Vid August Simsons bortgång år 1900 skrevs prästgården över till de bofasta Käringöborna.

Prästgården drivs sommartid som restaurang av två krögare och resten av årets hyrs den ut till fester eller bröllop.

Till valborgsmässoafton hade 200 besökare slutit upp för att lyssna till skönsång av Käringökören ledda av Agneta Holm, ta del av kultur och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroths vackera och insiktsfulla vårtal. Ett tal som handlade om helgonet Valborg (som levde på 700-talet), eldarnas historia, rädslan för onda makter samt vår flaggas betydelse som symbol för frihet och demokrati.

I det fyrfaldiga levet för våren inkluderades vi dessutom en hyllning till dagens födelsedagsfirare, alltså hans majestät kungen. Ulf Adelsohn sköt som avslutningen på denna tvehövdade hyllning salut salut med en startkanon.

Valborgsbålet var med tanke på vår ös täta bebyggnad en liten och säker men ändå värdig valborgsmässobål, eller majbrasa om ni så vill.

Kommentera