Käringöns valborgsmässofirande

Käringöns traditionella valborgsmässofirande skedde i år i Simsons Prästgårds, eller Pangets som den benämns i dagligt tal, ljuvliga trädgård.

Simsons Prästgård byggdes 1877 av pastor August Simson som finansierade bygget med egna medel. Vid August Simsons bortgång år 1900 skrevs prästgården över till de bofasta Käringöborna.

Prästgården drivs sommartid som restaurang av två krögare och resten av årets hyrs den ut till fester eller bröllop.

Till valborgsmässoafton hade 200 besökare slutit upp för att lyssna till skönsång av Käringökören ledda av Agneta Holm, ta del av kultur och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroths vackera och insiktsfulla vårtal. Ett tal som handlade om helgonet Valborg (som levde på 700-talet), eldarnas historia, rädslan för onda makter samt vår flaggas betydelse som symbol för frihet och demokrati.

I det fyrfaldiga levet för våren inkluderades vi dessutom en hyllning till dagens födelsedagsfirare, alltså hans majestät kungen. Ulf Adelsohn sköt som avslutningen på denna tvehövdade hyllning salut salut med en startkanon.

Valborgsbålet var med tanke på vår ös täta bebyggnad en liten och säker men ändå värdig valborgsmässobål, eller majbrasa om ni så vill.

Kommentera

Senaste:


Facebook-inlägg

KÄRINGÖNS JULMARKNAD 29 NOVEMBER 2014

Den 29 november första adventhelgen är det dags för julmarknad på Käringön. Marknaden öppnar klockan 10.00 och stänger klockan 16.00. Ordinarie färja går från Tuvesvik 09.20 och 11.20. Vissa affärer har även öppet på söndagen 1 december 2014. Företagarföreningen på ön önskar alla välkomna denna dag och på programmet står en rad trevliga julaktiviteter:

Handlaren Mona bjuder på sin goda pumpasoppa.

Skeppshandeln har öppet och nissarna kommer som vanligt att sälja hemgjort julgodis.

På Simsons prästgård startar Poängpromenaden. Gå en runda någon gång mellan klockan 11.00 och 15.00. Startavgiften är 20 kronor per person och det finns fina priser att vinna. Prisutdelning sker omkring klockan 16.00. Kaffe och hembakt bröd serveras hela dagen på Simsons prästgård. G Arwidson Marketing visar bildspel och skuttavlor från året 2014 på Käringön.

Stephans Käring Hotell visar hotellbyggnaden och serverar glögg eller varm choklad med grädde. Välkomna från klockan 13.30-16.00

Käringöns Sjötaxi Besök Måseskär eller en Sälsafaritur kl: 11.30 kostnad 100:-/person. beroende på väder. Samling på taxibryggan.

Ökrogen där vår kramgoa tomtekock Janne Bengtsson serverar speciellt denna dag julinspirerad lunch till julpris. Välkomna klockan 12.00-15.00.

Logi & Bastu bjuder på värmande soppa och glöggmingel på hamnplan, bakom Kaptenshuset.

Emma&Malena Vi har öppet och julmarknadspriser mellan 11.00 – 16.00
Kyrkan är väl värt ett besök och är öppen klockan 12.00-16.00 med ljuständning och musik.
Sjöräddningen välkomnar alla ombord på deras båtar klockan 12.00-16.00.

Karingo den kända ostron och champagnebaren med egen ostronodling. Har endast öppet höst, vinter och vår för bokade sällskap. Här tar Kent gärna emot er för att visa vad Karingo kan erbjuda mellan 12.00 och 15.00 .
Petersons krog öppnar baren klockan 22.00. Danska Dj tomten är på besök.
Torvalds julklapps önskan. Tänk på oss som är kvar under midvinterns mörka nätter på Käringön. Tänd en adventsstake eller lampa i minst ett fönster under vintern. Du skapar då ljusglädje för oss vinteröbor
.Brandvärnets julönskan. Byt batteri i brandvarnaren, placera en brandsläckare på verandan eller i källaren med informationsskylt utanför, så man hittar en brandsläckare snabbt, vid brandfara.
Varmt välkomna till 1:a Advent på Käringön!

www.karingon.info www.käringön.se
info@visitkaringon.com

Vem blir årets jultomte 2014 ?? Välkomne att rösta (2 bilder)
... Visa merVisa färre

Visa på Facebook

Tidtabell Tuvesvik Gullholmen Käringön linje 381
Tidtabell Gäller 14 dec 2014 - 12 dec 2015 utom 1 juni - 15 aug
... Visa merVisa färre

Bilaga ej tillgängligDen här bilagan har kanske tagits bort eller personen som delade den kanske inte hade tillåtelse att dela den med dig

Visa på Facebook

Facebook-inlägg