VÄLKOMMEN TILL BOENDEGUIDEN FÖR KÄRINGÖN

Här hittar nyheter och samhällsinformation för helårs- och deltidboende. Vi är idag runt 80 helårsboende personer, ett hundratal deltidsboende och runt 1500 personer som sommarboende på Käringön. Här finns 26 FÖRETAG och ett tiotal FÖRENINGAR som du kan läsa om under dessa flikar. Under BOENDE hittar du uppgifter om rum och lägenheter. Information om boende och aktiviteter för turister och andra besökare har vi samlat här nedan på sidan.

 Tipsa oss gärna om nyheter! (Mail till: info@karingon.info). Välkommen!

 

Renovering Simsons Prästgård


Under detta arbete städades det i vindsrummen och man hittade då en mycket nedsliten tavla på Karl XV. Ulf Adelsohn visades runt av Margareta Edebo den 4 maj förra året och då upp såg Ulf tavlan och minnes var den varit placerad.
Ulf berättar att porträtterat på Karl XV hängde under 1940 – 50 talet på väggen i det rum där baren nu är belägen, Men på den tiden var det en lite halvseparerat matsal och där åt hela vår familj med alla farbröder och fastrar alltid söndagsmiddag. Min syster Inger som då var tonåring ansåg att Kungen var oerhört stilig, attraktiv, ja nästan maskulint oemotståndlig.
Varför det fanns ett porträtt på Karl XV är det svårt att veta. Simson blev ju präst härute 1849
Under Oscar 1:s tid och det var Oscar II som dubbade honom till riddare av Vasaorden. Min syster hade nog också rätt i att Karls XV var oemotståndlig för att han var känd för sina resor i landet som ofta lämnade spår av kungabarn efter sig. Knappast heller detta en egenskap som Simsons kan ha uppskattat (eller också gjorda han det) Kungens enda son i äktenskapet med Drottning Lovisa av Nederländerna, avled dock redan vi två års ålder, viket ledde till att brodern Oscar II besteg tronen efter Karls död 1872
Min syster var född den 2 maj och just den dagen i fjol visade Margareta Edebo oss runt på vinden, på prästgården. Jag fick då syns på detta porträtt, som dock var mycket illa åtgånget.
Inte desto mindre blev jag glad att återse detta barndomsminne och genom Margareta Edebos försorg har porträttet nu restaurerats av Martin Eriksson i Göteborg .
Det är en glädje för mig att ha kunna bidrag till att det kommit tillbaks till Prästgården igen, berättade Ulf mer.

Ulf o Margareta

Foto Lena Adelsohn Liljeroth

Prenumerera på nyheter

Anmäl dig här för Karingon.info's nyhetsbrev

Kontakta oss

Roligt att ni vill komma i kontakt med oss. Bästa och enklaste sättet är att maila oss på

E-post:
info@karingon.info eller ring oss på
Telefon: +46 (0)708-20 21 13.