VÄLKOMMEN TILL BOENDEGUIDEN FÖR KÄRINGÖN

Här hittar nyheter och samhällsinformation för helårs- och deltidboende. Vi är idag runt 80 helårsboende personer, ett hundratal deltidsboende och runt 1500 personer som sommarboende på Käringön. Här finns 26 FÖRETAG och ett tiotal FÖRENINGAR som du kan läsa om under dessa flikar. Under BOENDE hittar du uppgifter om rum och lägenheter. Information om boende och aktiviteter för turister och andra besökare har vi samlat här nedan på sidan.

 Tipsa oss gärna om nyheter! (Mail till: info@karingon.info). Välkommen!

 

Hemma på Öa. Käringön

Margaretha började livligt och intensivt att berätta om kärleken till ett litet vitt hus som hon vårdat och älskat. Någon hade sagt till henne att man kan inte älska ett hus, men då hade hon svarat att detta hus står för frihet, skönhet, glädje, stillhet och en evig längtan ut mot horisonten där himlen kysser havet (Citat:Ulf Lundell). Fönstret ut mot havet har varit Margarethas trygga plats. Där har hon njutit av månen mot stjärnklar himmel och sett måsungar födas och börja lära sig flyga, men det bästa har varit den inspiration som hon fått för sitt arbete som TV-producent. Hon har skrivit, målat och fotograferat.

Badhuset byggdes av Föreningen Käringöns Hafsbad 1900 och det hade stått tomt i 15 år när Margaretha 1972 tog över. Huset var i dåligt skick, fönstren igenspikade, taket trasigt, men försiktigt förbättrade Margaretha huset. Först blev det nytt yttertak, sedan innertak, golv, ny dörr, nya fönster, ny södervägg, total renovering inomhus, ny el och under åren har taket tjärats och huset målats många gånger.

Huset var mycket primitivt. Det fanns inget sötvatten, till disk och matlagning använde Margaretha saltvatten och tévatten hämtade hon från barndomshemmet, 67-an, som hennes familj kallar huset de ärvt mitt på ön, men 2005 blev det ändring. Margaretha mötte sin barndomsvän Bo Werner som hade flyttat till ön. Då fick hon färskt vatten i en slang som låg väl dold över hela Hoggehansviken.

Hon har haft många gäster som älskat huset precis som hon. Det starkaste minnet är en kör som i hällande regn stod utanför hennes dörr och sjöng Den första gång jag såg dig. Efter den känslo-mässiga upplevelsen blev det fest och sång halva natten. Det var en vän från barndomen på ön som en dag hade ringt i förtvivlan och bett om tak över huvudet.

Margaretha har alltid varit trygg i badhuset även den natt när hela himlen fylldes av blixtar och jorden skakade av muller. Hon stod ute och lutade sig obekymrad mot huset.

Ibland har hon varit rädd att hon skulle förlora badhuset, men nu lämnar hon på egen begäran och lämnar med en inre rikedom av det bästa som livet kan ge.

Margaretha avslutade med att
tacka sin syster Monica som en gång hjälpte henne att fylla badhuset med det hon behövde och som nu under denna sista sommar gett henne ett stort stöd. Hon tackade också en väninna som i 25 år varje vår hjälpt henne att städa Hoggehansviken från plast och trä. Många säckar har gått till grovsopen. Till sist fick Brita nycklarna till badhuset matade av kärlek, glädje och underbara naturupplevelser.

Efter Margaretha berättade Kerstin Bagge om hur hon som tio-åring skulle bada och skrubbas i tång. Det var tradition på den tiden att alla barn på ön fick ett tångbad om året. För Kerstin var det skräck, tjock äcklig tång och små svarta djur. Kerstin knuffade undan tången och flyttade sig bort från den.

Det var många baderskor under åren och Birgitta Bernhardtz berättade om Hilma Melin som skrubbade hårt och när barnen klagade sa hon bara att det gör int´ont, de gör gött, men det sved ordentligt i skinnet när barnen sedan hoppade i Knoden för att simma.

Det var nästan 40 personer som lyssnade, mindes och fler berättade minnen. Susanne Måve hade t.ex. en helt annan upplevelse än Kerstin, men hon var bara 4-5 år när hon badade med sin mamma i det goa salta badvattnet.

Kerstin Bagge läste också ett brev som hennes farmor skrivit 1865 om Mor Marias barnbespisning. Det var mycket fattigt på den tiden, isvinter, ingen mat, man fick hugga upp vakar för fisket. De bodde bredvid småskolan och Maria hade själv 6 barn, men fick också hjälpa till med att övriga skulle få lite mat i magen.

Kvällen avslutades av Jarl Ankarhem som berättade att han fortsätter att släktforska om boende på Käringön långt tillbaka i tiden och vilka som är släkt med vilka.

Text: Gunnar Arwidson och Margaretha Wästerstam

Foto G Arwidson Marketing

Foto G Arwidson 5 Foto G Arwidson 6Foto G Arwidson 7

Foto G Arwidson 8Foto G Arwidson 10Foto G Arwidson 12b

Prenumerera på nyheter

Anmäl dig här för Karingon.info's nyhetsbrev

Kontakta oss

Roligt att ni vill komma i kontakt med oss. Bästa och enklaste sättet är att maila oss på

E-post:
info@karingon.info eller ring oss på
Telefon: +46 (0)708-20 21 13.